Vergroot je zelfvertrouwen

Ik moet...

Herken je dit? Onbewust zeg je misschien vaak: ik moet. Ik moet nog even opruimen. Ik kan niet, want ik moet werken. Ik moet die en die nog even bellen. Een hele hoop verplichtingen die eigenlijk keuzes zijn. Vraag jezelf dat eens af? Je hoeft in wezen niets, je maakt keuzes om je leven zo goed of zo leuk mogelijk in te richten. Het kan verhelderend zijn om na te gaan van wie je al die dingen moet. Als het goed is, dwingt niemand je tot wat dan ook. Waarom moeten we zo veel van onszelf? Leren accepteren kan namelijk verlossend werken.

 

Het 'ik-moet...' gewoonte

Het zit zo in je gewoonte. Het ‘ik moet’ dat het soms wel een normale eigenschap lijkt waar je niet omheen kunt. Veel mensen zijn besmet met het ‘ik moet’ virus. Misschien heb jij er zelf ook last van. Het kan zijn dat je jezelf er regelmatig op betrapt dat je dingen moet van jezelf die eigenlijk helemaal niet moeten.

Vraag jezelf eens af: Welke dingen moet je eigenlijk echt? Als je er goed over nadenkt kom je niet veel verder dan zaken als eten, ademhalen, bewegen, slapen en liefde geven en ontvangen. Toch moeten we van onszelf veel meer dan deze dingen. En dat is logisch. Je wilt je niet beperken tot de pure basics. Je wilt leven!

Wanneer moet je teveel van jezelf?

Je moet teveel van jezelf als je merkt dat het een belemmering begint te worden. Soms moet je dingen van jezelf die duidelijk niet lukken. Dingen die misschien uiteindelijk helemaal niet bij je passen. Doelen die niet haalbaar zijn of geen toegevoegde waarde hebben voor jezelf. Misschien vind jij dat je slank moet zijn terwijl je gewoon stevig gebouwd bent en nooit zo slank zult worden als de modellen op tv. Je kunt blijven diëten en blijven vechten om toch je gewenste taille te bereiken. Je kunt steeds bij jezelf denken: Ik moet afvallen.

Je kunt jezelf behoorlijk tot last te zijn door jezelf allerlei dingen op te leggen die vaak niet eens nodig zijn. Wie zegt dat je moet afvallen? Misschien is dat gewoon niets voor jou of niet voor nu. Accepteer wie en wat je bent en laat het los.

Door te accepteren creëer je rust

Ergens in je hoofd zit een irritant stemmetje dat je maar al te graag herinnert aan alle dingen die je van jezelf ooit moest. Wanneer je van jezelf iets moet maak je een ongeschreven afspraak met jezelf. Telkens als je stemmetje je aan deze afspraak herinnert en jij er verder niets aan doet, beschadigt je zelfvertrouwen. Door het leven te accepteren zoals het is, schakel je in feite dit stemmetje uit. En dat geeft rust. Want je moet niets meer. 

Zoek je de juiste tools om je vertrouwen een boost te geven en wil je hier hulp bij?

error: *Inhoud is beveiligd*