Adem in…adem uit
De ademhaling is bijzonder. Het verbindt ons lichaam rechtstreeks met de buitenwereld. Zonder adem kunnen we maar heel kort overleven. De kwaliteit van de ademhaling heeft direct invloed op onze gezondheid en ons gevoel.
We ademen constant, zonder dat we er erg in hebben, en tegelijkertijd kunnen we onze ademhaling ook zelf beïnvloeden.
Samenwerking
De ademhaling heeft invloed op organen, zoals het hart, hormoonstelsel en afweersysteem.
In stressvolle situaties is de ademhaling vaak kort en oppervlakkig. Het lichaam maakt zich klaar om te vechten of vluchten. Het adrenalineniveau in het bloed stijgt, en daarvoor versnelt de ademhaling. Andersom werkt dit ook. Wanneer we de ademhaling opzettelijk versnellen, gaat het adrenalineniveau omhoog en ervaren we meer stress. Een sporter doet dit bewust vlak voor een wedstrijd om zich klaar te maken voor de strijd.
Wanneer we psychische stress hebben terwijl we stilzitten, bijvoorbeeld achter een computer, dan is het hele lichaam in constante staat van paraatheid, terwijl het feitelijk niet nodig is. We hoeven immers niet te vechten of te vluchten. De ademhaling is op dat moment veel sneller dan goed voor ons is. In ontspannen staat is het voldoende om zon 6 tot 8 keer per minuut te ademen. Veel mensen ademen echter wel meer dan 15 keer per minuut! Daarbij is een snelle ademhaling vaak ook een hoge ademhaling. Het lichaam kan dan niet optimaal herstellen, vaak met vermoeidheidsklachten concentratieproblemen, gejaagd gevoel, kortademigheid, minder goed korte termijngeheugen, onverwacht spierpijn, koude handen en voeten en hartkloppingen tot gevolg. Bewust de ademhaling dieper en langzamer krijgen heeft direct een positief effect op vermoeidheid en stress.
Optimaal ademen
Voor een goede geestelijke en fysieke gezondheid is ademen dus erg belangrijk. Een rustige, diepe buikademhaling, waarbij de buik opbolt bij inademing, is de meest voedende, rustgevende ademhaling. Denk daarbij aan een ballon. Als de lucht er in gaat zet deze uit, een wordt weer kleiner als de lucht er uitloopt. Zo hoort het ook te zijn met de buik tijdens een goede, diepe buikademhaling.
Probeer regelmatig stil te staan bij de manier waarop je ademt. Is je buik ontspannen? Zijn je schouders laag? Komt je ademhaling tot diep in je buik? Adem je rustig door je neus? Je zult merken dat naarmate je er meer op let, het steeds meer een gewoonte wordt om diep en rustig te ademen. Een handig trucje om direct rustiger te gaan ademen is om even een paar minuten één neusgat dicht te drukken met een vinger. In een normale situatie is de inademing ongeveer even lang als de uitademing. Als je wilt ontspannen probeer dan langer uit te ademen dan in te ademen, bijvoorbeeld 3 tellen in 6 tellen uit. Misschien lukt het je wel om 4 tellen in te ademen en in 8 tellen rustig weer uit te ademen. Je merkt direct meer ontspanning in je lichaam.